Ремонт на покриви- зеленият покрив

Зеленият покрив е все по-актуална тенденция в модерното строителство или при реновирането на покриви особено като се има предвид неговите естетическите и чисто икономическите ползи за сградата.

На първо място трябва да знаете с какъв покрив разполагате и после да се свържете с професионална фирма за ремонт на покрив и реновации в покривното строителство, където да ви бъде изготвена конкретна оферта за поръчката. основно се разграничават два вида зелени покриви- интензивен и екстензивен. първият вид (интензивният) е с далеч по- дебела почвена покривка от екстензивния. Подходящи за интензивно озеленяване са плоските и „обърнати“ покриви, а най- добре е да има и директен достъп до покрива, защото този тип озеленяване изисква регулярни грижи.

По-широко разпространен е екстензивният покрив, който е подходящ както за плоски, така и за скатни покриви с наклон от 5 до 45 градуса. почвената покривка е около 7-10 см и предлага възможност за отглеждане главно на 4 вида растения: мъх, седум, полски цветя и тревен чим. Ето какво трябва да знаете за всеки вид:
Мъхове- често се използват в комбинация със седуми и не изискват полагането на никакви грижи. примери за видове мъхове са сфагнум и политрихум.
Седуми- планински алпийски растения, които се характеризират с висока устойчивост и са привикнали към големи височини, бурни ветрове и валежи, но без значителна целогодишна влажност. Най-разпространените седуми са каменоломката и планинския дебелец.
Ремонт на покриви- зеленият покрив
Полските цветя не са взискателни и не изискват полагането на допълнителни или специфични грижи при озеленяването на покрива. Недостатък на този вид покритие при озеленен покрив е, че ще бъде в различна степен привлекателен през различните сезони.

Тревният чим на рула остава най-евтиният и бърз начин за озеленяване на покрива. Единственото, което е необходимо да се направи е прикрепване крайщата на чима към покрива. В нашия климат рядко, но все пак се е възможно да се наложи допълнително поливане в началото. Друга особеност на този зелен покрив е, че се налага регулярното подкастряне на тревата поне веднъж годишно, но не е фатално, дори за добрия външен вид на покрива, ако решите да го правите и по-рядко.

Тревният чим е чудесно решение за плосък покрив, както и за такъв с малък наклон. Препоръчван вид чим за за инверсионен зелен покрив е Achillea millefolium и Anthemis tinctoria.