Енергийна ефективност след ремонт на покриви

За да постигнете по-добра енергийна ефективност в жилището си е необходимо освен на саниране, подово отопление и излолация на врати и прозорци да обърнете внимание и на покрива.

Като завършителен елемент от архитектурата на сградата, той е изложен на постоянно на прякото влияние на климатичните промени и е предпоставка да губите значителен процент от топлината във вътрешността именно през покривната конструкция. Възможно е да се постигне значително по-добра енергийна ефективност след ремонт на покрив и няколко от начините за това са следните:

1. Добра хидроизолация на покрива – на първо място тя спомага за по-дългия експлоатационен живот на покрива и ви предпазва от опасна влага, която създава и усещане за по-ниски температури в помещенията. Можете да направите качествена изолация с помощта на иновативни материали като воалит и различни битумни изолации, които са много надеждни, устойчиви на температурни амплитуди и влиянието на микроорганизми. Не на последно място предпазват покрива от задържане и образуване на наноси от мръсотия от малки до средни частици.

Енергийна ефективност след ремонт на покриви

2. Топлоизолация на покрива – най-често се прави с минерална стъклена вата с дебелина от 20-25 см. За справка ватата има до четири пъти по-добри топлоизолационни качества от дървото като строителен материал.

3. Зелен покрив – изключително модерна екологична тенденция за повишаваен естетичекия облик, пазарната цена на имота и комфорта на обитателите му. За нашите географски ширини са препоръчителни екстензивните покриви, които имат почвена покривка между 7 и 10 см и могат да поддържат ниска растителност като мъхове, седуми, полски цветя и тревен чим. Изграждането на такъв покрив е сериозна инвестиция, но пък си заслужава, защото освен всичко останало ще подобрите енергийната ефективност с до 20%, а растителността не се нуждае от допълнителни специални грижи. Единственото, на което е задължително да обърнете внимание при зеления покрив е многослойна хидроизолация и добра отводнителна система.

4. Вентилиран покрив – чрез вентилационната система се постига охлаждане през лятото и запазване на хидроизолационното покритие сухо. Повишаването на енергийната ефективност не е голямо, но пък инсталацията е еднократна- не е много скъпа и носи доста ползи за покривната конструкция като цяло.